Онлайн-лекція “Основні етапи становлення української кулінарної традиції”

1 жовтня, Володимир Полторак (доцент кафедри історії України Одеського національного університету ім. Мечникова та фахівець Одеського обласного Центру патріотичного виховання та дозвілля молоді) розповів на онлайн-лекції про основні етапи становлення української кулінарної традиції, про технологічні та культурні труднощі, які виникають під час реконструкції стародавніх страв, про особливості наукових досліджень кулінарної спадщини. Для визначення галузі наукових пошуків історик запропонував використовувати термін ЇСТОРІЯ. Багатство української кулінарної спадщини визначається її часовою тривалістю, історичною мінливістю, стереотипізацією внутрішньою та зовнішньою. Для прикладу історик розповів про етапи становлення традиційного рецепту борщу, який вже у 18 столітті беззастережно сприймався ідентифікаційним маркером української культури. В перспективі розгляд семи кулінарних революцій, які відбулись від часів неоліту на території сучасної України та визначили особливості української національної кулінарної спадщини.

поділитися