з Днем ухвалення ДЕКЛАРАЦІЇ ПРО ДЕРЖАВНИЙ СУВЕРЕНІТЕТ УКРАЇНИ

Вітаємо всіх з Днем ухвалення ДЕКЛАРАЦІЇ ПРО ДЕРЖАВНИЙ СУВЕРЕНІТЕТ УКРАЇНИ, яка була прийнята ВР УРСР 16 липня 1990 року як державно-правовий акт, покликаний гарантувати національні інтереси народу України. Початок “параду суверенітетів” республік СРСР поклала 12 червня 1990 року Декларація про державний суверенітет Російської Федерації, з прийняттям якої в Москві склалося двовладдя центральних органів СРСР і РРФСР. В українському парламенті, після того, як частина депутатів з фракції Комуністичної партії України “За суверенну Радянську Україну” відбула до Москви на XXVIII з’їзд Комуністичної партії Радянського Союзу, політичною ініціативою оволоділа опозиційна “Народна рада”. 9 липня 1990 року лідер комуністів В.Івашко, ставши заступником генерального секретаря ЦК КПРС, склав повноваження голови ВР УРСР. Це деморалізувало комуністичну більшість і дало можливість національно-демократичній опозиції провести радикальну за змістом Декларацію, яка, по суті, стверджувала суверенність України. За підсумками голосування про ухвалення декларації проти були лише 4 депутати, 1 утримався.

Територія УРСР в існуючих кордонах проголошувалася недоторканною. ВР УРСР постановляла, що віднині від імені народу України може виступати тільки вона.
Проголошувалося право на власні Збройні Сили, внутрішні війська, органи державної безпеки. Українська держава перебрала право самостійно визначати порядок проходження військ. служби громадянами республіки.

Водночас проголошувалося, що УРСР у повному обсязі відновлює свій міжнародний статус, а отже, є повноправним учасником міжнародних відносин, безпосередньо бере участь у загально-європейських процесах та європейських структурах.

Декларація започаткувала процес новітнього державотворення в Україні, створила правові передумови для ухвалення 24 серпня 1991 року Акта проголошення незалежності України

Джерело

поділитися
vasily.gudkov